• Deň bez tašky na obchodke
          • Deň bez tašky na obchodke

          • Kreativite sa medze nekladú. Svoje o tom vedia aj študenti OA, ktorí ju naplno rozvinuli počas dňa bez tašky na našej škole. Do výzvy sa zapojilo aj pár profesorov. A aké boli odozvy študentov?

            "Bolo to fajn celkom, konečne kúsok trendov zo sveta sa k nám dostalo, niektorí doniesli teda riadne zázraky, len treba povedať, že niektorí kopírovali, opakovali a nemalo to taký ten šmrnc, ale inak dalo sa, nebránim sa viacerým takýmto nápadom."

            "Ako študentovi, ktorý sa aktivne zapája do podujatí organizovaných školou sa mi aktivita, kedy študenti vymenili bežné školské tašky za nezvyčajné náhrady, veľmi páčila. Najviac by som ocenil nákupný košík z nemenovaného obchodného reťazca a úschovný kufrík zbíjacieho príklepového kladiva značky HILTI. Ocenil by som, keby škola organizovala viac takýchto akcií. Rád by som pochválil školský parlament za organizáciu a špeciálna vďaka patrí Bronislave Krajňákovej.
            - Marek Vrábel III. A"

            "Deň bez tašiek bol super. nabudúce by to chcelo možno nejakú odmenu za najlepší alebo najkreatívnejší nápad. Nič veľké, nejaké lízatko. Alebo by každý mohol hlasovať za, podľa neho, najkreatívnejší nápad a ten by bol odmenený. Ale nápad to bol super." - I.B

            "Ďakujeme veľmi pekne študentskému parlamentu, za to, že organizujú pre nás takéto akcie a spríjemňujú nám tak bežné dni. Táto akcia sa mi veľmi páčila a teším sa na ďalšiu." - II. A

            "Deň bez tašiek, bol kreatívny spôsob ako ukázať vynaliezavosť žiakov zo všetkých ročníkov. Veľmi nás prekvapili prváci, ktorí sa zapojili. Dobrá nálada vládla nie len v triedach, ale aj na chodbách a bolo veľmi pekné vidieť ako sa žiaci vedia navzájom pochváliť za rôzne nápady. Ako trieda sme si to užili a sme radi, že sa na našej škole rozbehli akcie, ktoré vedia skrášliť obyčajný deň." - II.B

            Emma Vantrubová

        • „Global money week“ na našej škole
          • „Global money week“ na našej škole

          • GMW je každoročná celosvetová kampaň na zvýšenie finančnej gramotnosti. Na Slovensku sa koná pod záštitou NBS. Jej 11. ročník sa uskutočnil od 20. do 26. marca 2023 so zameraním na tému: Plan your money, plant your future.  Samozrejme, naša škola nemohla chýbať. 

            23. marca sa žiaci I.C zúčastnili Európskeho kvízu o peniazoch, ktorý pripravila Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Národného kola sa zúčastnilo približne 150 škôl z celého Slovenska. Kvíz prebehol na platforme Kahoot!

            25. a 26. marca žiaci tretieho ročníka David Barta, Marek Vrábel, Patrik Mistrík, Jakub Tomáš a Dávid Kepka vzdelávali v oblasti finančnej gramotnosti žiakov základných škôl J. Bakossa v Banskej Bystrici, A. Sládkoviča na Sliači a Nám. Mládeže vo Zvolene. Zamerali sa hlavne na infláciu a spôsoby, ako obmedziť jej nepriaznivé vplyvy. Aktivít sa zúčastnilo spolu približne 120 žiakov. Naši študenti zvolili formu vzdelávania prispôsobenú veku žiakov (7. a 8. ročník). Okrem prezentácie, do ktorej aktívne zapájali svojich poslucháčov rôznymi otázkami, mali pripravené aj pracovné listy pre lepšie pochopenie danej témy. Na záver pripájam ohlasy samotných aktérov:

            Jakub: Som veľmi rád za túto príležitosť ísť prezentovať finančnú gramotnosť na základnú školu v Sliači. Atmosféra počas prezentovania bola veľmi príjemná a priateľská, ako aj žiaci, pred ktorými sme prezentovali. Verím v to, že si to ešte niekedy zopakujeme.

            David: Bola to zaujímavá skúsenosť. Žiaci boli milí a aktívni.

            Marek: Žiaci ZŠ boli mimoriadne prívetiví a náruživo sa zapájali do debaty. Boli spokojní, o čom svedčia aj ich úsmevy. Žiaľ, neviem posúdiť, či sa jednalo o radostné úsmevy z prednášky alebo z toho, že sa "uliali" z vyučovania. Myslím si, že takéto akcie by sa mali organizovať častejšie.

            Patrik: Bola ta veľmi prijemná skúsenosť pre nás všetkých. Veľa sme sa nasmiali a vysvetlili sme žiakom niečo o finančnej gramotnosti. Dúfam, že sme ich niečo naučili.

        • 57. ročník súťaže SIP - celoslovenské kolo
          • 57. ročník súťaže SIP - celoslovenské kolo

          • Od 21. - 23. marca 2023 prebiehala celoslovenská súťaž - 57. ročník súťaže SIP. Organizátorom bola Obchodná akadémia Sereď.

            Náš žiak postúpil do celoslovenského kola. Zúčastnil sa prvej súťažnej disciplíny - písanie na počítači.

            Z 20 najlepších z celého Slovenka Maroš Bošeľa z II. A získal 4. miesto.

            Blahoželáme a tešíme sa s Tebou.

        • Čo sme robili počas písomných maturít
          • Čo sme robili počas písomných maturít

          • Kým sa naši štvrtáci trápili písomnými maturitami, vyšli sme si za kultúrou. Prvý deň maturít, 14. 3. 2023, to bol filmový príbeh Whitney Houston I wanna dance with somebody. Dňa 15. 3. 2023 sme v Robotníckom dome navštívili divadelné predstavenie spišského Divadla Kontra s názvom Hamlet. A tu sú ohlasy našich druhákov.


            Kino sa mi veľmi páčilo. Takéto akcie by sa mohli uskutočňovať častejšie. Divadlo bolo veľmi pekné a zaujímavé. Náročné je, ak dvaja herci hrajú viacero postáv.

            Filmové predstavenie o živote speváčky Whitney Houston ma zaujalo a poučilo o tom, ako môže sláva a úspech poznačiť človeka.

            Som rada, že som Hamleta videla, dej si budem vedieť lepšie predstaviť. Škoda, že všetky postavy hrali len dvaja herci.

            Najviac sa mi páčilo, že divadelné predstavenie Hamleta bolo moderne spracované. Zaujalo ma osvetlenie, ktoré smerovalo priamo do tvárí divadelných hercov. Záživné bolo, že diváci v prvom rade boli do hry priamo zapojení. Jediné, čo musím vytknúť, že postava  Hamleta bola veľmi „hlučná“ a veľmi „kričala“.

            Divadelné predstavenie bolo zaujímavo a moderne spracované, čo sa mi páčilo, no hrali v ňom len dvaja herci, a tak  rozoznať postavy bolo niekedy náročné. Herci však podali skvelé výkony.

            Predstavenie Hamleta bolo moderné, preto možno mnohých milovníkov klasiky nezaujalo, no pre mňa to bol veľmi zaujímavý a dobre herecky obsadený kultúrny zážitok, na ktorý budem rada spomínať.

            Dlhšie mi trvalo dostať sa do deja a pochopiť, aká postava z hry sa práve stvárňuje. Obdivujem hercov, ako bez zaváhania ovládali text Hamleta.

        • Oznam
          • Oznam

          • "Milí učitelia, rodičia a spolužiaci!

            Sme študentská firma More Than Family, ktorá predáva tričká, perá a plátené tašky s vlastnou
            potlačou a ručne vyrábané šperky. Ponúkame Vám naše výrobky, ktorých kúpou podporíte podnikateľské vzdelávanie na našej škole.

            V prípade záujmu nás kontaktujte na náš instagramový účet: https://instagram.com/morethanfamily_oabb?igshid=YmMyMTA2M2Y=
            alebo na telefónne číslo: 0902 657 114.

            Sme skupina, tím, rodina.

            Kristína Račeková
            prezidentka More Than Family"
             

        • Projekt LINK Academy
          • Projekt LINK Academy

          • II. C sme zapojili do projektu LINK Academy, ktorý je zameraný na podporu a rozvoj kľúčových sociálnych a profesijných kompetencií a schopností stredoškolákov z Banskej Bystrice a okolia. V piatok, 24. 02. 2023, sa konal 1. workshop v Komunitno-coworkingovom centre 365.labb.  Žiaci absolvovali tri vzdelávacie aktivity : time manažment, prezentačné zručnosti a úvod do projektového manažmentu s mnohými praktickými aktivitami. Dozvedeli sa napríklad o sebe aj to, či patria medzi zodpovedné sovy, usilovné včely alebo sú nároční lišiaci či prchké zajace a našiel sa aj pohodlný jeleň. Céčkari sa perfektne zapájali, prezentovali sa ako jednotlivci i tímy v uvoľnenej pracovnej atmosfére. Už musia rozmýšľať nad zmysluplným a pre školu prospešným projektom, ktorý zrealizujú. Druhý workshop sa uskutoční v apríli.

        • SOČ 2023
          • SOČ 2023

          • Jubilejný, už 45. ročník prehliadky súťažných prác SOČ priniesol v školskom kole zaujímavé aktuálne témy. Od zdaňovania príjmov fyzických osôb sme sa cez ovplyvňovanie detského spotrebiteľa reklamou, vplyv inflácie na rodinný rozpočet, posunuli k finančne najvhodnejšej turistike s turistickou detskou knižkou Mladý turista a dozvedeli sme aj o podmienkach pre zdravotne znevýhodnené osoby v rôznych mestských prevádzkach.

            Víťazmi sú všetci, ktorí sa zúčastnili, ale na pomyselný stupienok vystúpili v odbore 15 Ekonomika a riadenie:

            Martin Fraňo, IV. A

            Daňovo-odvodové zaťaženie v SR (porovnanie rôznych príjmových skupín vrátane praktických výpočtov);

            Nina Šimovičová, IV. B

            Ako sa vyhnúť otázke: „Kedy tam už budeme?“ (výpočet a porovnanie výdavkov na výlety),

            ktorí sa umiestnili na 2. mieste a postupujú do krajského kola.

            Na 3. mieste sa umiestnila

            Gabriela Petrželová, IV. C

            Ako sa vyhnúť otázke: „Kedy tam už budeme?“ (cenové porovnanie na zhotovenie turistickej knižky).

            Prvé miesto porota neudelila.

        • Exkurzia v Osvienčime
          • Exkurzia v Osvienčime

          • Dňa 21. 02. 2023 sa žiaci z II. A a II. C zúčastnili exkurzie v bývalom koncentračnom tábore v Osvienčime (Poľsko).

            Cieľom exkurzie bolo dotknúť sa histórie, bližšie spoznať a pochopiť toto tragické obdobie v dejinách ľudstva.

            Počas celej prehliadky, či už prvej alebo druhej časti (AUSCHWITZ- BIRKENAU), žiaci počúvali pútavý výklad pani sprievodkyne. Podľa slov žiakov bola prehliadka veľmi zaujímavá a dojímavá.

            Po dni strávenom na tomto pamätnom mieste nasledovalo mierne odľahčenie v podobe návštevy mestečka Zywiec.

                                                                                                              Emma Vantrubová, II.A

        • VALENTÍNSKA ZOZNAMKA
          • VALENTÍNSKA ZOZNAMKA

          • Dňa 9.02. 2023 sa na našej škole uskutočnila VALENTÍNSKA ZOZNAMKA. Zúčastnili sa žiaci, ktorí chceli zažiť niečo nové a hlavne, chceli bližšie spoznať spolužiakov z iných tried. Študentský parlament mal s organizáciou nemalé problémy, ale nakoniec sme to zvládli.  Očakávali sme trošku viac disciplíny od spolužiakov. Reakcie:

            „...nakoniec to dnes bola super akcia. Detiská sa zoznamovali jedna radosť, aspoň v triedach, kde som mala hodiny. Štvrtáci veľmi chválili prvákov, že boli galantní, slušní, že sa dalo s nimi super porozprávať... okrem jedincov, ktorí vraj boli arogantní, povýšeneckí a mali z toho srandu, pretože si vymýšľali blbosti o sebe.“

            Zoznamku hodnotím pozitívne a aj ohlasy od spolužiakov boli väčšinou výborné. Myslím si, že všetko prebehlo v poriadku. Nabudúce už budeme vedieť, ako na to a ako zlepšiť organizáciu. Kúsok nám robilo ťažkosti, keď sme presúvali žiakov z tried do tried potom, ako sa všetci vystriedali. Aktivita bola pre všetkých prínosná. Zoznámili sme sa medzi sebou takmer všetci a som rád, že keď sa budeme premiestňovať po škole, budeme sa medzi sebou poznať a nebudeme musieť mať pocit, že sme medzi cudzími. Vďaka patrí rade študentov, ktorí akciu pripravili a zorganizovali. Máme aspoň skúsenosť s riadením väčších počtov ľudí, takže sme vďační, že nám to škola a pani riaditeľka umožnili.

            „Bolo to veľmi zábavné, úžasná zábavná aktivita pre študentov, vďaka ktorej dostali možnosť spoznať sa!“

            „Veľmi zábavná akcia, kde sme sa mohli zoznámiť so študentmi obchodnej akadémie! Páčilo sa mi 😇“

            „No, podľa mňa trochu viazla organizácia, spočiatku nikto nevedel, kam má ísť...“

            „Bol to super spôsob, ako sa viac spoznať, porozprávať sa a nadviazať nové priateľstvá. Určite by sme v rámci školy mohli podobne aktivity robiť častejšie.👍🏻“

            „Mne sa tá akcia veľmi páčila, len to pokazili  ľudia, čo sa hrali na veľkých pánov a robili si z toho srandu, keby to je lepšie zorganizované kus, tak bez chyby 🫶“

            „No, podľa mňa to nebolo zlé, dobrý nápad, trochu chaotické...“

            „Podľa mňa to bolo fajn, až na nejaké chyby v organizácii, ale to sa do budúcna hádam zlepší.“

        • Vianoce vo februári
          • Vianoce vo februári

          • Béčkari  (II.B a I.B) zažili prípravy na Vianoce už vo februári vo výrobnom družstve OKRASA v Čadci. Časť nákladov spojených s exkurziou uhradilo RCK BBSK v rámci projektu zameraného na trh práce.

            Žiaci videli tradičnú ručnú výrobu sklenených vianočných ozdôb. Sledovali, ako pracovníčky ozdoby vyfúknu, máčajú vo farbe, striebria, s citom maľujú a zdobia a nakoniec každý výrobok ručne zabalia.

            V kreatívnej dielničke si potom každý z účastníkov ozdobil vianočnú guľu, do ktorej vložil „kúsok“ svojho umenia.

            V  podnikovej predajni si ešte trochu „zašopovali“ a potešili seba i svojich blízkych.

            Niekoľko postrehov od žiakov: „ ručná výroba bola zaujímavá, vidieť proces výroby na vlastné oči bolo poučné, vysoká denná norma, prekvapila nás nebezpečná práca v hluku a s ohňom  vo fukárni, kde môže byť v lete až 45 stupňov, používajú špeciálne farby na matné ozdoby, práca je náročná, zameraná na výkon, túto robotu si viem predstaviť len ako brigádu, obdivujem výkony zamestnancov vo výrobe, nízke ohodnotenie, najväčší odberatelia sú Nemci a Rakúšania, veľmi sa nám páčila tvorivá dielňa, ručnú výrobu si už viac vážim“...

            Keď budeme zdobiť v decembri stromček, určite si spomenieme na tých, ktorí vyrábajú v OKRASE krehkú krásu...

        • Každoročne koncom januára
          • Každoročne koncom januára

          • Stalo sa dobrým zvykom, že koniec januára sa nesie v znamení Informačno-poradenského dňa školy. Už od skorého rána bol v priestoroch školy čulý ruch. Prichystať to, či ono, nezabudnúť menovky, propagačné materiály, vizitky, zorganizovať všetky zainteresované skupiny tak, aby o deviatej (dokonca i o niečo skôr) privítala pani riaditeľka prvých návštevníkov.

            Tento rok sme znova obnovili Kontraktačný deň cvičných a študentských firiem, kde predviedli mladí podnikatelia nielen nadobudnuté zručnosti, ale predovšetkým kreativitu, nápaditosť, odhodlanosť i primeranú súťaživosť.

            Tento deň by sa však nezaobišiel bez pomoci žiakov, ktorí vítali a sprevádzali návštevníkov v budove školy, ktorí predstavili Mareka Frauwirtha, študenta, ktorého meno nesie naša OA, prezentovali možnosti štúdia, vybavenosť školy, cudzie jazyky, vyučovací program ZAV, voliteľné predmety, súťaže, úspechy školy, projekt Erasmus + i spoluprácu s inými organizáciami.

            Veľké ĎAKUJEME patrí Vám, deviatakom, rodičom, starým rodičom i učiteľom, ktorí ste našu školu prišli navštíviť, učiteľom a žiakom, ktorí pripravili netradičné pondelkové dopoludnie, ale aj tým, ktorí ste nás všetkých, ktorí sme sa tohtoročného informačno-poradenského dňa zúčastnili, prišli cez prestávky podporiť.

            FOTO = Eliška + Saška + Zdenka

            ​​​​​​​

            Keď sa veľmi chceš zúčastniť, urobíš aj nemožné…

        • Krajské kolo Ekonomickej olympiády
          • Krajské kolo Ekonomickej olympiády

          • Trojica úspešných zo školského kola, E. M. Gnidová, A. Legíňová, M. Melicherčík, nás reprezentovali v krajskom kole Medzinárodnej ekonomickej olympiády na EF UMB. Výsledky sa dozvieme až v marci, každopádne však knižný balíček od INESS za najviac zapojených žiakov školy v Banskobystrickom kraji už máme v škole.

        • 57. ročník súťaže SIP - krajské kolo
          • 57. ročník súťaže SIP - krajské kolo

          • Zúčastnili sme sa 57. ročníka súťaže SIP 8. februára 2023. Organizátorom bola Obchodná akadémia Rimavská Sobota.

            Naši žiaci absolvovali súťažnú disciplínu - písanie na počítači. "Bystričanom sa oplatilo prísť," znelo z úst organizátorov.

            Maroš Bošeľa, II. A - 2. miesto

            Peter Balík, IV. C - 3. miesto

            S potešením súťažiacim blahoželáme.

        • Oznam
          • Oznam

          • Našej škole boli poskytnuté finančné prostriedky z rozvojového projektu „Zdravie a bezpečnosť v školách 2022“.
            Oblasťou zamerania sú aktivity na podporu zvýšenia bezpečnosti a ochranu zdravia v škole. Prioritnými oblasťami podpory v rámci tohto projektu sú ochrana fyzického a duševného zdravia žiakov, skvalitňovanie psychosociálnej klímy v školách, zdravý životný štýl, odstraňovanie zdraviu škodlivých vplyvov a prevencia rizikového správania u žiakov.

        • Matematická olympiáda
          • Matematická olympiáda

          • Úspešní riešitelia domáceho kola 72. ročníka Matematickej olympiády, ktorí sa zapojili do školského kola matematickej olympiády.

            Jakub Daráž  I. A a  Christián  Chromek II. B.

        • Deň otvorených dverí
          • Deň otvorených dverí

          • Obchodná akadémia Mareka Frauwirtha, Tajovského 25, 975 73  Banská Bystrica

             

            Pozvánka

            pre žiakov 9. ročníka, ktorí majú záujem o štúdium na našej škole.

             

            Túžite rozšíriť naše rady? Čakáme vás na deň otvorených dverí.


            Kedy?            30. januára 2023              

            Kde?              Obchodná akadémia Mareka Frauwirtha Banská Bystrica
                                   študijný odbor 6317 M obchodná akadémia

             

            Stretneme sa v aule školy. Sme pripravení vám predstaviť školu v štyroch vstupoch.

            1. vstup             09:00 h
            2. vstup             09:30 h
            3. vstup             10:00 h
            4. vstup             10:30 h

             

            V prípade, že máte záujem o hromadný vstup (napr. ZŠ) prosím, nahláste na

            emailovú adresu:               emskola29@gmail.com

            alebo telefonicky:              048/423 07 00 na sekretariát školy.

            Tešíme sa na vás.

             

            Banská Bystrica 16. januára 2023

            Mgr. Lívia Žuffová
            riaditeľka školy

        • MALÝ PRINC
          • MALÝ PRINC

          • Dňa 11. januára 2023 sme sa v Štátnej opere v Banskej Bystrici zúčastnili opernej rozprávky Malý princ. Hudobno-dramatické dielo s podnadpisom „magická opera“ je zhudobnením kultového rozprávkového príbehu modernej literatúry, nadčasovej knihy Antoina de Saint-Exupéryho z roku 1943.

            Dielo z pera britskej skladateľky Rachel Portmanovej stvárňuje príbeh pilota (samotného autora – spisovateľa), ktorý uviazne so svojím havarovaným lietadlom v saharskej púšti. Stretáva sa tu s Malým princom, ktorý prišiel z ďalekej planéty. Začne s ním viesť rozhovor o zmysle života, o priateľstve i láske, o pýche i pokore. Výborné výkony protagonistov, krásne kostýmy, zaujímavá scéna nám ukázali krásu hudby i baletu, slova i tanca.

            Pre mnohých žiakov bolo zážitkom sledovať orchester a zbor Štátnej opery, balet Štátnej opery a Detský spevácky zbor Vodopádik pri ZUŠ J.Cikkera v Banskej Bystrici.

             

            Ďakujeme, Štátna opera Banská Bystrica!

        • Školský parlament
          • Školský parlament

          • Od 09. 01. 2023 do 10. 01. 2023 sa uskutočnia voľby do Školského parlamentu pri Obchodnej akadémii Mareka Frauwirtha, Tajovského 25, Banská Bystrica.

            Voľby sa uskutočnia v jednotlivých triedach. Za každú triedu bude do parlamentu zvolený jeden žiak s najväčším počtov hlasov.

            Priebeh volieb a volebné lístky budú preverované volebnou komisiou.

            Volebná komisia:

            Ing. Miriam Lechová – predseda rady školy

            Mgr. Jana Matejčíková – koordinátorka školského parlamentu

            Miriama Chlpošová – III. C

            Ďuriaková Tamara – II. A
             

            Celkový počet členov školského parlamentu bude 12. Na ustanovujúcom zasadaní si zvolia svojho predsedu a podpredsedu.

            Koordinátorom školského parlamentu bola vedením školy ustanovená Mgr. Jana Matejčíková.

        • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry
          • Olympiáda zo slovenského jazyka a literatúry

          • Výsledky školského kola:

            1. - 2. ročník
            1. miesto Emma Vantrubová, II. A
            2. miesto Tamara Zemková, II. B

            3. - 4. ročník
            1. miesto Žofia Pálová, III. B
            2. miesto Ema Gnidová, IV. B

            Do krajského kola postupuje Emma Vantrubová a Žofia Pálová.

            Blahoželáme.

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia Mareka Frauwirtha, Tajovského 25, 975 73 Banská Bystrica
      • +421 48 423 07 00 - sekretariát
      • Tajovského 25, 975 73 Banská Bystrica 975 73 Banská Bystrica Slovakia
    • Prihlásenie