• Deň bez tašky na obchodke
          • Deň bez tašky na obchodke

          • Kreativite sa medze nekladú. Svoje o tom vedia aj študenti OA, ktorí ju naplno rozvinuli počas dňa bez tašky na našej škole. Do výzvy sa zapojilo aj pár profesorov. A aké boli odozvy študentov?

            "Bolo to fajn celkom, konečne kúsok trendov zo sveta sa k nám dostalo, niektorí doniesli teda riadne zázraky, len treba povedať, že niektorí kopírovali, opakovali a nemalo to taký ten šmrnc, ale inak dalo sa, nebránim sa viacerým takýmto nápadom."

            "Ako študentovi, ktorý sa aktivne zapája do podujatí organizovaných školou sa mi aktivita, kedy študenti vymenili bežné školské tašky za nezvyčajné náhrady, veľmi páčila. Najviac by som ocenil nákupný košík z nemenovaného obchodného reťazca a úschovný kufrík zbíjacieho príklepového kladiva značky HILTI. Ocenil by som, keby škola organizovala viac takýchto akcií. Rád by som pochválil školský parlament za organizáciu a špeciálna vďaka patrí Bronislave Krajňákovej.
            - Marek Vrábel III. A"

            "Deň bez tašiek bol super. nabudúce by to chcelo možno nejakú odmenu za najlepší alebo najkreatívnejší nápad. Nič veľké, nejaké lízatko. Alebo by každý mohol hlasovať za, podľa neho, najkreatívnejší nápad a ten by bol odmenený. Ale nápad to bol super." - I.B

            "Ďakujeme veľmi pekne študentskému parlamentu, za to, že organizujú pre nás takéto akcie a spríjemňujú nám tak bežné dni. Táto akcia sa mi veľmi páčila a teším sa na ďalšiu." - II. A

            "Deň bez tašiek, bol kreatívny spôsob ako ukázať vynaliezavosť žiakov zo všetkých ročníkov. Veľmi nás prekvapili prváci, ktorí sa zapojili. Dobrá nálada vládla nie len v triedach, ale aj na chodbách a bolo veľmi pekné vidieť ako sa žiaci vedia navzájom pochváliť za rôzne nápady. Ako trieda sme si to užili a sme radi, že sa na našej škole rozbehli akcie, ktoré vedia skrášliť obyčajný deň." - II.B

            Emma Vantrubová

        • „Global money week“ na našej škole
          • „Global money week“ na našej škole

          • GMW je každoročná celosvetová kampaň na zvýšenie finančnej gramotnosti. Na Slovensku sa koná pod záštitou NBS. Jej 11. ročník sa uskutočnil od 20. do 26. marca 2023 so zameraním na tému: Plan your money, plant your future.  Samozrejme, naša škola nemohla chýbať. 

            23. marca sa žiaci I.C zúčastnili Európskeho kvízu o peniazoch, ktorý pripravila Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Národného kola sa zúčastnilo približne 150 škôl z celého Slovenska. Kvíz prebehol na platforme Kahoot!

            25. a 26. marca žiaci tretieho ročníka David Barta, Marek Vrábel, Patrik Mistrík, Jakub Tomáš a Dávid Kepka vzdelávali v oblasti finančnej gramotnosti žiakov základných škôl J. Bakossa v Banskej Bystrici, A. Sládkoviča na Sliači a Nám. Mládeže vo Zvolene. Zamerali sa hlavne na infláciu a spôsoby, ako obmedziť jej nepriaznivé vplyvy. Aktivít sa zúčastnilo spolu približne 120 žiakov. Naši študenti zvolili formu vzdelávania prispôsobenú veku žiakov (7. a 8. ročník). Okrem prezentácie, do ktorej aktívne zapájali svojich poslucháčov rôznymi otázkami, mali pripravené aj pracovné listy pre lepšie pochopenie danej témy. Na záver pripájam ohlasy samotných aktérov:

            Jakub: Som veľmi rád za túto príležitosť ísť prezentovať finančnú gramotnosť na základnú školu v Sliači. Atmosféra počas prezentovania bola veľmi príjemná a priateľská, ako aj žiaci, pred ktorými sme prezentovali. Verím v to, že si to ešte niekedy zopakujeme.

            David: Bola to zaujímavá skúsenosť. Žiaci boli milí a aktívni.

            Marek: Žiaci ZŠ boli mimoriadne prívetiví a náruživo sa zapájali do debaty. Boli spokojní, o čom svedčia aj ich úsmevy. Žiaľ, neviem posúdiť, či sa jednalo o radostné úsmevy z prednášky alebo z toho, že sa "uliali" z vyučovania. Myslím si, že takéto akcie by sa mali organizovať častejšie.

            Patrik: Bola ta veľmi prijemná skúsenosť pre nás všetkých. Veľa sme sa nasmiali a vysvetlili sme žiakom niečo o finančnej gramotnosti. Dúfam, že sme ich niečo naučili.

        • 57. ročník súťaže SIP - celoslovenské kolo
          • 57. ročník súťaže SIP - celoslovenské kolo

          • Od 21. - 23. marca 2023 prebiehala celoslovenská súťaž - 57. ročník súťaže SIP. Organizátorom bola Obchodná akadémia Sereď.

            Náš žiak postúpil do celoslovenského kola. Zúčastnil sa prvej súťažnej disciplíny - písanie na počítači.

            Z 20 najlepších z celého Slovenka Maroš Bošeľa z II. A získal 4. miesto.

            Blahoželáme a tešíme sa s Tebou.

        • Čo sme robili počas písomných maturít
          • Čo sme robili počas písomných maturít

          • Kým sa naši štvrtáci trápili písomnými maturitami, vyšli sme si za kultúrou. Prvý deň maturít, 14. 3. 2023, to bol filmový príbeh Whitney Houston I wanna dance with somebody. Dňa 15. 3. 2023 sme v Robotníckom dome navštívili divadelné predstavenie spišského Divadla Kontra s názvom Hamlet. A tu sú ohlasy našich druhákov.


            Kino sa mi veľmi páčilo. Takéto akcie by sa mohli uskutočňovať častejšie. Divadlo bolo veľmi pekné a zaujímavé. Náročné je, ak dvaja herci hrajú viacero postáv.

            Filmové predstavenie o živote speváčky Whitney Houston ma zaujalo a poučilo o tom, ako môže sláva a úspech poznačiť človeka.

            Som rada, že som Hamleta videla, dej si budem vedieť lepšie predstaviť. Škoda, že všetky postavy hrali len dvaja herci.

            Najviac sa mi páčilo, že divadelné predstavenie Hamleta bolo moderne spracované. Zaujalo ma osvetlenie, ktoré smerovalo priamo do tvárí divadelných hercov. Záživné bolo, že diváci v prvom rade boli do hry priamo zapojení. Jediné, čo musím vytknúť, že postava  Hamleta bola veľmi „hlučná“ a veľmi „kričala“.

            Divadelné predstavenie bolo zaujímavo a moderne spracované, čo sa mi páčilo, no hrali v ňom len dvaja herci, a tak  rozoznať postavy bolo niekedy náročné. Herci však podali skvelé výkony.

            Predstavenie Hamleta bolo moderné, preto možno mnohých milovníkov klasiky nezaujalo, no pre mňa to bol veľmi zaujímavý a dobre herecky obsadený kultúrny zážitok, na ktorý budem rada spomínať.

            Dlhšie mi trvalo dostať sa do deja a pochopiť, aká postava z hry sa práve stvárňuje. Obdivujem hercov, ako bez zaváhania ovládali text Hamleta.

        • Oznam
          • Oznam

          • "Milí učitelia, rodičia a spolužiaci!

            Sme študentská firma More Than Family, ktorá predáva tričká, perá a plátené tašky s vlastnou
            potlačou a ručne vyrábané šperky. Ponúkame Vám naše výrobky, ktorých kúpou podporíte podnikateľské vzdelávanie na našej škole.

            V prípade záujmu nás kontaktujte na náš instagramový účet: https://instagram.com/morethanfamily_oabb?igshid=YmMyMTA2M2Y=
            alebo na telefónne číslo: 0902 657 114.

            Sme skupina, tím, rodina.

            Kristína Račeková
            prezidentka More Than Family"
             

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia Mareka Frauwirtha, Tajovského 25, 975 73 Banská Bystrica
        • +421 48 423 07 00 - sekretariát
        • Tajovského 25, 975 73 Banská Bystrica 975 73 Banská Bystrica Slovakia
      • Prihlásenie