• Oznam
          • Oznam

          • 12. júna 2023 sa na našej škole konala súťaž žiakov tretích ročníkov v spracovaní informácií v kancelárskom balíku Microsoft Office.

            1. miesto: Kristína Račeková, III. C

            2. miesto: David Barta, III. A a Eliška Trebulová, III. C

            3. miesto: Simona Hlinková, III. A

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť a víťazom srdečne blahoželáme.

             

        • Oznam - ISIC
          • Oznam - ISIC

          • Predĺž si platnosť zľavy na dopravu na Preukaze žiaka ISIC/EURO<26 na rok 2023/2024.

            Ak pokračuješ v štúdiu a chceš naďalej využívať svoj preukaz ako dopravnú kartu, zľavu využívanú v doprave prostredníctvom čipu si predĺžiš zaslaním SMS alebo cez aplikáciu Ubian.

            Prolongácia cez SMS:

            1. Na číslo 8844 pošli SMS v tvare: TC medzera priezvisko medzera číslo čipu (meno uvádzaj ako na preukaze a bez diakritiky, príklad SMS: TC Mrkvicka 1042019005).
            2. Príde ti potvrdzujúca SMS, ktorá je spoplatnená sumou 3,60 €. Ostatné SMS sú bezplatné.
            3. Po prijatí potvrdzujúcej SMS prilož kartu k terminálu na svojej škole alebo k verejnému terminálu (zoznam verejných terminálov nájdeš na stránke www.preukazstudenta.sk). Terminál ti predĺži platnosť zľavy na dopravu na čipe preukazu.

            Prolongácia cez aplikáciu UBIAN:

            1. Prihlás sa do aplikácie Ubian, ak ešte nemáš registrovaný svoj preukaz, pridaj si ho cez Preukaz študenta v môj Ubian. Na webe Ubian si pridáš Preukaz študenta cez Nová karta.
            2. Nárok na zľavu v doprave na ďalší školský rok si predĺžiš zaplatením prolongačného poplatku vo výške 3,60 € jednoducho platobnou kartou.
            3. Po úspešnej platbe prilož kartu k terminálu na svojej škole alebo k verejnému terminálu (zoznam verejných terminálov nájdeš na stránke www.preukazstudenta.sk). Terminál ti predĺži platnosť zľavy na dopravu na čipe preukazu.

             

            Viac info na www.preukazstudenta.sk alebo kontaktuj TransData,

            email: preukazstudenta@transdata.sk.“

        • Prijímacie skúšky - 2. kolo
          • Prijímacie skúšky - 2. kolo

          • Riaditeľka školy po prerokovaní v pedagogickej rade rozhodla, že sa bude konať 2. kolo prijímacích skúšok pre školský rok 2023/2024 na nenaplnený počet miest žiakov, ktorých možno prijať do 1. ročníka. Pre 2. kolo prijímacích skúšok  platia tie isté kritéria ako pre 1. kolo prijímacích skúšok.

            Študijný odbor 6317 M - obchodná akadémia

            Počet voľných miest: 10

            Termín konania prijímacích skúšok: 20. jún 2023

        • Oznam
          • Oznam

          • Vážení rodičia budúcich prvákov

            Dávame Vám do pozornosti možnosť objednať pre Vaše dieťa medzinárodný preukaz ISIC/EURO˂26, ktorý je identifikačným preukazom žiaka našej školy (viac o preukaze nájdete v priloženom letáku).

            Preukazy sa objednávajú hromadne:

            Ak do 09.06.2023 doručíte na našu školu vyplnené a podpísané žiadosti a uhradíte poplatok 22,- EUR,  preukazy budú vybavené a pripravené na prevzatie od 14.07.2023.

            Ďalšie objednávanie preukazov bude prebiehať začiatkom školského roka v septembri, teda preukaz bude vybavený až koncom septembra.

            ISIC_letak_2023.pdf

            ISIC_ziadost_2023.pdf

             

        • Súťaž Bankomat nápadov
          • Súťaž Bankomat nápadov

          • Dňa 27. 04. 2023 sa v priestoroch 365.labb v Banskej Bystrici uskutočnilo celoslovenské finále súťaže „Bankomat nápadov“, kde žiaci stredných a základných škôl prezentovali svoju predstavu banky budúcnosti. Medzi desať najlepších sa dostala aj naša žiačka Bronislava Krajňáková z III.A. Broni ďakujeme za úspešnú reprezentáciu nielen seba, ale aj našej školy. Zároveň chcem poďakovať žiačkam II.A Emme Vantrubovej a Stanke Jančovej za organizačnú pomoc pre JA Slovensko.

            Tomáš Bačo

        • Projekt LINK Academy
          • Projekt LINK Academy

          • Žiaci II.C sa 19.4. po druhýkrát zapojili do projektu Link Academy. Workshop sa konal v komunitno-coworkingovom centre 365 labb. Študenti absolvovali vzdelávacie aktivity, ktoré pozostávali z troch častí. Prvá bola zameraná na projekt, ktorý žiaci pripravovali a realizovali, druhá sa týkala rétoriky a rečových schopností a tretia, a zároveň najobsiahlejšia, marketingu.
            Žiaci pracovali v 4 tímoch. Každý jeden tím zhotovil návrh, ktorý sa neskôr prehodnotil a vybral sa ten najlepší.

            Spätná väzba žiakov po absolbovaní workshopu:

            ,,Najviac nás bavila hra samuraj, pri ktorej sme sa dobre zabavili a uvoľnili. Prostredníctvom nej, sme sa naučili rýchlo reagovať a zistili sme, že to nie je vždy také ľahké, ako sa môže na prvý pohľad zdať.”

            ,,Sme radi, že prostredníctvom tohto workshopu sme sa naučili o spolupráci v tíme, o organizovaní času i podrobnejšie informácie a zaujímavosti o marketingu.”

            ,,Po absolvovaní tohto projektu sme sa naučili, aká je dôležitá reč tela a zvukové vlastnosti reči. V budúcnosti nám to určite pomôže pri vystupovaní pred väčším publikom.”

            ,,V poslednej časti sme sa naučili argumentovať a rozpoznávať skryté manipulačné techniky, ktoré budeme vedieť aplikovať v budúcnosti, keď sa vyskytneme v kritickej situácii, kde sa nás druhá strana bude chcieť dostať do úzkostných situácií.”

        • Oznam
          • Oznam

          • Pozývame rodičov na triedne schôdze rodičovského združenia, ktoré sa budú konať dňa 27. 04. 2023 (štvrtok) o 17.00 h v triedach.

            Po triednych schôdzach budú pokračovať pohovory rodičov s vyučujúcimi.

            Stretnutie Rady rodičov – zástupcov jednotlivých tried bude o 16.30 h v miestnosti č. 104.

            Prosíme rodičov o účasť.

                                                                                                                                                                                          Mgr. Lívia Žuffová
            riaditeľka školy

        • 25. ročník olympiády MLADÝ ÚČTOVNÍK
          • 25. ročník olympiády MLADÝ ÚČTOVNÍK

          • Dňa 23. 03. 2023 sa uskutočnilo 1. celoslovenské  online kolo 25. ročníka olympiády Mladý účtovník, ktorého sa zúčastnili žiačky Viktória Nemčeková – IV. C, Kristína Huťková – IV. C a Erika Golianová – IV. A. 

            Zo 147 zúčastnených 32 súťažiacich postúpilo do 2. online kola.  Naše žiačky nás úspešne reprezentovali a umiestnili sa v prvej polovici.

            Viktória Nemčeková obsadila 34. miesto, Kristína Huťková 58. miesto a Erika Golianová 68. miesto.

            Ďakujeme

        • Krajské kolo Medzinárodnej ekonomickej olympiády
          • Krajské kolo Medzinárodnej ekonomickej olympiády

          • Naši žiaci nás úspešne reprezentovali na krajskom kole Medzinárodnej ekonomickej olympiády.

            E. M. Gnidová obsadila 8. miesto, M. Melicherčík 20. miesto, A. Legíňová 47. miesto.

            Ďakujem za reprezentáciu.
             

        • Deň bez tašky na obchodke
          • Deň bez tašky na obchodke

          • Kreativite sa medze nekladú. Svoje o tom vedia aj študenti OA, ktorí ju naplno rozvinuli počas dňa bez tašky na našej škole. Do výzvy sa zapojilo aj pár profesorov. A aké boli odozvy študentov?

            "Bolo to fajn celkom, konečne kúsok trendov zo sveta sa k nám dostalo, niektorí doniesli teda riadne zázraky, len treba povedať, že niektorí kopírovali, opakovali a nemalo to taký ten šmrnc, ale inak dalo sa, nebránim sa viacerým takýmto nápadom."

            "Ako študentovi, ktorý sa aktivne zapája do podujatí organizovaných školou sa mi aktivita, kedy študenti vymenili bežné školské tašky za nezvyčajné náhrady, veľmi páčila. Najviac by som ocenil nákupný košík z nemenovaného obchodného reťazca a úschovný kufrík zbíjacieho príklepového kladiva značky HILTI. Ocenil by som, keby škola organizovala viac takýchto akcií. Rád by som pochválil školský parlament za organizáciu a špeciálna vďaka patrí Bronislave Krajňákovej.
            - Marek Vrábel III. A"

            "Deň bez tašiek bol super. nabudúce by to chcelo možno nejakú odmenu za najlepší alebo najkreatívnejší nápad. Nič veľké, nejaké lízatko. Alebo by každý mohol hlasovať za, podľa neho, najkreatívnejší nápad a ten by bol odmenený. Ale nápad to bol super." - I.B

            "Ďakujeme veľmi pekne študentskému parlamentu, za to, že organizujú pre nás takéto akcie a spríjemňujú nám tak bežné dni. Táto akcia sa mi veľmi páčila a teším sa na ďalšiu." - II. A

            "Deň bez tašiek, bol kreatívny spôsob ako ukázať vynaliezavosť žiakov zo všetkých ročníkov. Veľmi nás prekvapili prváci, ktorí sa zapojili. Dobrá nálada vládla nie len v triedach, ale aj na chodbách a bolo veľmi pekné vidieť ako sa žiaci vedia navzájom pochváliť za rôzne nápady. Ako trieda sme si to užili a sme radi, že sa na našej škole rozbehli akcie, ktoré vedia skrášliť obyčajný deň." - II.B

            Emma Vantrubová

        • „Global money week“ na našej škole
          • „Global money week“ na našej škole

          • GMW je každoročná celosvetová kampaň na zvýšenie finančnej gramotnosti. Na Slovensku sa koná pod záštitou NBS. Jej 11. ročník sa uskutočnil od 20. do 26. marca 2023 so zameraním na tému: Plan your money, plant your future.  Samozrejme, naša škola nemohla chýbať. 

            23. marca sa žiaci I.C zúčastnili Európskeho kvízu o peniazoch, ktorý pripravila Slovenská banková asociácia v spolupráci s Nadáciou pre deti Slovenska. Národného kola sa zúčastnilo približne 150 škôl z celého Slovenska. Kvíz prebehol na platforme Kahoot!

            25. a 26. marca žiaci tretieho ročníka David Barta, Marek Vrábel, Patrik Mistrík, Jakub Tomáš a Dávid Kepka vzdelávali v oblasti finančnej gramotnosti žiakov základných škôl J. Bakossa v Banskej Bystrici, A. Sládkoviča na Sliači a Nám. Mládeže vo Zvolene. Zamerali sa hlavne na infláciu a spôsoby, ako obmedziť jej nepriaznivé vplyvy. Aktivít sa zúčastnilo spolu približne 120 žiakov. Naši študenti zvolili formu vzdelávania prispôsobenú veku žiakov (7. a 8. ročník). Okrem prezentácie, do ktorej aktívne zapájali svojich poslucháčov rôznymi otázkami, mali pripravené aj pracovné listy pre lepšie pochopenie danej témy. Na záver pripájam ohlasy samotných aktérov:

            Jakub: Som veľmi rád za túto príležitosť ísť prezentovať finančnú gramotnosť na základnú školu v Sliači. Atmosféra počas prezentovania bola veľmi príjemná a priateľská, ako aj žiaci, pred ktorými sme prezentovali. Verím v to, že si to ešte niekedy zopakujeme.

            David: Bola to zaujímavá skúsenosť. Žiaci boli milí a aktívni.

            Marek: Žiaci ZŠ boli mimoriadne prívetiví a náruživo sa zapájali do debaty. Boli spokojní, o čom svedčia aj ich úsmevy. Žiaľ, neviem posúdiť, či sa jednalo o radostné úsmevy z prednášky alebo z toho, že sa "uliali" z vyučovania. Myslím si, že takéto akcie by sa mali organizovať častejšie.

            Patrik: Bola ta veľmi prijemná skúsenosť pre nás všetkých. Veľa sme sa nasmiali a vysvetlili sme žiakom niečo o finančnej gramotnosti. Dúfam, že sme ich niečo naučili.

        • 57. ročník súťaže SIP - celoslovenské kolo
          • 57. ročník súťaže SIP - celoslovenské kolo

          • Od 21. - 23. marca 2023 prebiehala celoslovenská súťaž - 57. ročník súťaže SIP. Organizátorom bola Obchodná akadémia Sereď.

            Náš žiak postúpil do celoslovenského kola. Zúčastnil sa prvej súťažnej disciplíny - písanie na počítači.

            Z 20 najlepších z celého Slovenka Maroš Bošeľa z II. A získal 4. miesto.

            Blahoželáme a tešíme sa s Tebou.

        • Čo sme robili počas písomných maturít
          • Čo sme robili počas písomných maturít

          • Kým sa naši štvrtáci trápili písomnými maturitami, vyšli sme si za kultúrou. Prvý deň maturít, 14. 3. 2023, to bol filmový príbeh Whitney Houston I wanna dance with somebody. Dňa 15. 3. 2023 sme v Robotníckom dome navštívili divadelné predstavenie spišského Divadla Kontra s názvom Hamlet. A tu sú ohlasy našich druhákov.


            Kino sa mi veľmi páčilo. Takéto akcie by sa mohli uskutočňovať častejšie. Divadlo bolo veľmi pekné a zaujímavé. Náročné je, ak dvaja herci hrajú viacero postáv.

            Filmové predstavenie o živote speváčky Whitney Houston ma zaujalo a poučilo o tom, ako môže sláva a úspech poznačiť človeka.

            Som rada, že som Hamleta videla, dej si budem vedieť lepšie predstaviť. Škoda, že všetky postavy hrali len dvaja herci.

            Najviac sa mi páčilo, že divadelné predstavenie Hamleta bolo moderne spracované. Zaujalo ma osvetlenie, ktoré smerovalo priamo do tvárí divadelných hercov. Záživné bolo, že diváci v prvom rade boli do hry priamo zapojení. Jediné, čo musím vytknúť, že postava  Hamleta bola veľmi „hlučná“ a veľmi „kričala“.

            Divadelné predstavenie bolo zaujímavo a moderne spracované, čo sa mi páčilo, no hrali v ňom len dvaja herci, a tak  rozoznať postavy bolo niekedy náročné. Herci však podali skvelé výkony.

            Predstavenie Hamleta bolo moderné, preto možno mnohých milovníkov klasiky nezaujalo, no pre mňa to bol veľmi zaujímavý a dobre herecky obsadený kultúrny zážitok, na ktorý budem rada spomínať.

            Dlhšie mi trvalo dostať sa do deja a pochopiť, aká postava z hry sa práve stvárňuje. Obdivujem hercov, ako bez zaváhania ovládali text Hamleta.

        • Oznam
          • Oznam

          • "Milí učitelia, rodičia a spolužiaci!

            Sme študentská firma More Than Family, ktorá predáva tričká, perá a plátené tašky s vlastnou
            potlačou a ručne vyrábané šperky. Ponúkame Vám naše výrobky, ktorých kúpou podporíte podnikateľské vzdelávanie na našej škole.

            V prípade záujmu nás kontaktujte na náš instagramový účet: https://instagram.com/morethanfamily_oabb?igshid=YmMyMTA2M2Y=
            alebo na telefónne číslo: 0902 657 114.

            Sme skupina, tím, rodina.

            Kristína Račeková
            prezidentka More Than Family"
             

        • Projekt LINK Academy
          • Projekt LINK Academy

          • II. C sme zapojili do projektu LINK Academy, ktorý je zameraný na podporu a rozvoj kľúčových sociálnych a profesijných kompetencií a schopností stredoškolákov z Banskej Bystrice a okolia. V piatok, 24. 02. 2023, sa konal 1. workshop v Komunitno-coworkingovom centre 365.labb.  Žiaci absolvovali tri vzdelávacie aktivity : time manažment, prezentačné zručnosti a úvod do projektového manažmentu s mnohými praktickými aktivitami. Dozvedeli sa napríklad o sebe aj to, či patria medzi zodpovedné sovy, usilovné včely alebo sú nároční lišiaci či prchké zajace a našiel sa aj pohodlný jeleň. Céčkari sa perfektne zapájali, prezentovali sa ako jednotlivci i tímy v uvoľnenej pracovnej atmosfére. Už musia rozmýšľať nad zmysluplným a pre školu prospešným projektom, ktorý zrealizujú. Druhý workshop sa uskutoční v apríli.

        • SOČ 2023
          • SOČ 2023

          • Jubilejný, už 45. ročník prehliadky súťažných prác SOČ priniesol v školskom kole zaujímavé aktuálne témy. Od zdaňovania príjmov fyzických osôb sme sa cez ovplyvňovanie detského spotrebiteľa reklamou, vplyv inflácie na rodinný rozpočet, posunuli k finančne najvhodnejšej turistike s turistickou detskou knižkou Mladý turista a dozvedeli sme aj o podmienkach pre zdravotne znevýhodnené osoby v rôznych mestských prevádzkach.

            Víťazmi sú všetci, ktorí sa zúčastnili, ale na pomyselný stupienok vystúpili v odbore 15 Ekonomika a riadenie:

            Martin Fraňo, IV. A

            Daňovo-odvodové zaťaženie v SR (porovnanie rôznych príjmových skupín vrátane praktických výpočtov);

            Nina Šimovičová, IV. B

            Ako sa vyhnúť otázke: „Kedy tam už budeme?“ (výpočet a porovnanie výdavkov na výlety),

            ktorí sa umiestnili na 2. mieste a postupujú do krajského kola.

            Na 3. mieste sa umiestnila

            Gabriela Petrželová, IV. C

            Ako sa vyhnúť otázke: „Kedy tam už budeme?“ (cenové porovnanie na zhotovenie turistickej knižky).

            Prvé miesto porota neudelila.

        • Exkurzia v Osvienčime
          • Exkurzia v Osvienčime

          • Dňa 21. 02. 2023 sa žiaci z II. A a II. C zúčastnili exkurzie v bývalom koncentračnom tábore v Osvienčime (Poľsko).

            Cieľom exkurzie bolo dotknúť sa histórie, bližšie spoznať a pochopiť toto tragické obdobie v dejinách ľudstva.

            Počas celej prehliadky, či už prvej alebo druhej časti (AUSCHWITZ- BIRKENAU), žiaci počúvali pútavý výklad pani sprievodkyne. Podľa slov žiakov bola prehliadka veľmi zaujímavá a dojímavá.

            Po dni strávenom na tomto pamätnom mieste nasledovalo mierne odľahčenie v podobe návštevy mestečka Zywiec.

                                                                                                              Emma Vantrubová, II.A

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia Mareka Frauwirtha, Tajovského 25, 975 73 Banská Bystrica
      • +421 48 423 07 00 - sekretariát
      • Tajovského 25, 975 73 Banská Bystrica 975 73 Banská Bystrica Slovakia
    • Prihlásenie