• Rodičovské združenia
          • Rodičovské združenia

          • Pozývame rodičov na triedne schôdze rodičovského združenia, ktoré sa budú konať dňa 28. 04. 2022 (štvrtok) o 17.00 h v triedach.

            Po triednych schôdzach budú pokračovať pohovory rodičov s vyučujúcimi.

            Prosíme rodičov o účasť.

            Mgr. Lívia Žuffová
            riaditeľka školy

        • INESS – Medzinárodná ekonomická olympiáda 2022- výsledky krajského kola
          • INESS – Medzinárodná ekonomická olympiáda 2022- výsledky krajského kola

          • Tri maturantky: P. Drengubiaková, D, M. Ľuptáková a L. Ráčková, ktoré nás reprezentovali v krajskom kole medzinárodnej ekonomickej olympiády si na výsledky museli počkať. Dnes už vieme, že sa najlepšie darilo P. Drengubiakovej, ktorá obsadila 18. miesto.

            Aj keď v tomto ročníku nebudeme mať zastúpenie v celoštátnom kole, ďakujeme súťažiacim za reprezentáciu školy.

        • Študentská vedecká aktivita na EF UMB
          • Študentská vedecká aktivita na EF UMB

          • Bola to dobrá skúsenosť, boli tam veľmi milí ľudia a aj otázky, čo mali po prezentácii boli podnetné. Členovia hodnotiacej komisie boli nadšení aj z témy, že je veľmi aktuálna. Mala som zo súťaže veľmi dobrý pocit.“, to sú vyjadrenia G. Haringovej, ktorá obhajovala svoju prácu na tému Cirkulárna ekonomika.

            Gabika, ďakujeme za vzornú reprezentáciu!

        • Ideme na celoštátnu SOČ
          • Ideme na celoštátnu SOČ

          • Potešili nás všetci súťažiaci v krajskom kole stredoškolskej odbornej činnosti.

            P. Mistrík zmapoval ako Covid ovplyvnil hráčov volejbalu v ŠVK Tatran v Banskej Bystrici, G. Petrželová s N. Šimovičovou vytvorili knižku aktivít na túry pre deti v Štiavnických vrchoch, M. Lenhartová navrhla, ako pomôcť rodinnej firme zlepšiť komunikáciu so zákazníkmi a M. Vrábel skúmal ako dištančná výučba ovplyvnila žiakov.

            Z každého odboru môžu postúpiť len víťazi z 1. a 2. miesta, čo sa dievčatám podarilo.

            V odbore 15 Ekonomika a riadenie zvíťazila (1. miesto) M. Lenhartová, v odbore 08 Cestovný ruch, gastronómia, hotelierstvo obsadili G. Petrželová a N. Šimovičová 2. miesto. Chlapci sa umiestnili na 4. mieste.

            Poďakovanie patrí všetkým zúčastneným. Preukázali nielen odborné vedomosti a prezentačné zručnosti, ale aj veľkú dávku vytrvalosti a trpezlivosti pri spracovaní svojich odborných prác.

            Navyše náš teší, že celoštátne kolo v Bardejove prebehne prezenčnou formou. Držíme palce!

        • Krátkodobá výmena skupín žiakov v rámci projektu Erasmus+ , ktorá sa konala v Duisburgu, Nemecko
          • Krátkodobá výmena skupín žiakov v rámci projektu Erasmus+ , ktorá sa konala v Duisburgu, Nemecko

          • Pretrvávajúca zložitá pandemická situácia spôsobila, že sme prvú krátkodobú výmenu skupín žiakov zrealizovali až v druhom roku trvania projektu. 

            V dňoch 21. - 25. marca 2022 sa 11 žiakom a 2 sprevádzajúcim vyučujúcim podarilo úspešne vycestovať do Duisburgu v Nemecku, kde sídli naša partnerská škola ( koordinátor)- Krupp Gymnasium.

            Nakoľko je mesto situované v spolkovej republike Severné Porýnie-Vestfálsko,  väčšinu cesty sme absolvovali letecky na trase Budapešť- Dortmund a späť. Po namáhavej ceste od skorého rána sme sa poobede ubytovali v B&B hoteli Duisburg, ktorý sme si vybrali kvôli jeho výhodnej polohe – 200 m od vlakovej stanice a 10 minút pešo do centra mesta.

            V utorok dopoludnia sme navštívili Krupp Gymnasium, kde nás privítali nemecké žiačky a vyučujúce zapojené do projektu. Po krátkej prehliadke školy sme sa spolu celé dopoludnie venovali športovým aktivitám - rôznym loptovým tímovým hrám a  intenzívnemu fitness tréningu na záver. Potom nás čakal spoločný obed v reštaurácii v meste. Poobede nás žiačky sprevádzali po meste, kde nám ukázali a  prezentovali najzaujímavejšie pamätihodnosti Duisburgu. Deň sme zakončili  návštevou vysvietenej oceľovej atrakcie „Tiger&Turtle“, po ktorej sme vyliezli, aby sme sa z výšky  kochali  pohľadom na nočný Duisburg.

            V stredu ráno, v slnečnom  jarnom počasí, sa oba tímy vybrali užiť si nemeckú prírodu a vidiek. Po dvojhodinovej turistike v  mierne kopcovitom teréne a v zmiešanom lese sme zavítali na súkromnú biofarmu.  Jej majiteľka nás zaujímavo previedla a oboznámila so všetkým, čím sa farma zaoberá - voľný chov sliepok na produkciu vajec (1 ks= 0,55 centov), malý chov hovädzieho dobytka a skleník, kde sa zelenina pestuje bez akejkoľvek chémie. Exkurzia farmou bola zážitková, interaktívna a veľmi poučná. Na záver sme mali možnosť vidieť  a ochutnať produkty z biozeleniny a ovocia, ktoré si farma sama vyrába a predáva.

            V štvrtý deň ( štvrtok) sme  v spoločnosti nemeckého tímu  navštívili hlavné mesto regiónu - Dusseldorf. Všímali sme si ako sa uplatňuje myšlienka „GREEN“ vo veľkomeste. Zistili sme, že majú zavedené prísne pravidlá ohľadom jazdy autom po farebne odlíšených zónach mesta. Vodiči si musia zakúpiť nálepku, ktorá ich oprávňuje jazdiť v určitej zóne. Na eliminovanie individuálnej dopravy majú posilnenú ekologickú mestskú dopravu vo forme električiek, metra; veľa ľudí tiež jazdí na bicykloch. Zaujímavou atrakciou mesta je televízna veža (240,5 m vysoká) a dlhá promenáda popri rieke Rýn. Z kupoly veže sme sa kochali nádherným panoramatickým výhľadom na mesto a na jeho riečny prístav. Napriek tomu, že je to obrovské industriálne mesto, všetko lemovala zeleň, parčíky, stromy, kvitnúce narcisy. Aj v tých najmodernejších častiach mesta sme videli ako  zeleň  vyrastá z modernej budovy alebo tvorí celú jej fasádu. Samozrejme, našli sme aj krásne historické budovy ako sú radnica, veža, atď.

            Po naplnení všetkých cieľov  výmeny , s novými skúsenosťami , pestrými zážitkami a intenzívnej komunikácii v anglickom jazyku, sme sa v piatok večer šťastne vrátili domov.

            LINK VIDEO

            Mgr. Milota Mikuštiaková

        • Online veľtrh cvičných firiem
          • Online veľtrh cvičných firiem

          • 31. marca 2022 sme, aj napriek zlepšujúcej sa pandemickej situácii, „onlinovali“ na veľtrhu. Veľtrh cvičných firiem zorganizovala, ako sa už stalo jarnou tradíciou, Súkromná obchodná akadémia DSA v Žiari nad Hronom.

            Súťažilo 19 cvičných firiem z 9 škôl v kategóriách Naj reklamný banner, Naj www stránkaNaj elektronická prezentácia. Špeciálnu cenu vyhlásilo aj Slovenské centrum cvičných firiem. Naše cvičné firmy v Žiari nikdy nechýbali a preto sme neporušili dobré zvyky ani tento rok!

            Reprezentovali dvaja nováčikovia: CakeHouse, s. r. o. (III. C) a Labkovo (III. A, B), ktorí začali podnikať na jeseň minulého roku a rozbiehali podnikanie v neustále sa meniacich podmienkach dištančno - prezenčného vyučovania a opakujúcich sa karantén.

            Stotožniť sa s novozaloženou firmou a pracovať raz na diaľku, potom priamo z officu, nie je vôbec jednoduchééé.

            Ďakujeme zamestnancom, ktorí boli ochotní pracovať aj nad rámec svojich povinností.

            Vedúce cvičných firiem

        • Maturita v mobile
          • Maturita v mobile

          • Dovoľujem si dať do Vašej pozornosti nový projekt, pre ktorý sa stal Banskobystrický samosprávny kraj odborným garantom. Tento projekt zastrešil Lukáš Pelč a v spolupráci s BBSK a ďalšími partnermi pripravuje sériu videí pod názvom Maturita v mobile – interaktívnou formou spracúva 30 maturitných otázok zo slovenskej literatúry a uľahčí tak stredoškolákom prípravu a opakovanie na maturitu. Nepochybne môže byť „Maturita v mobile“ dobrou metodickou pomôckou pri príprave na maturitnú skúšku, či už pre žiakov alebo pedagógov.

            Informácie o projekte sú zverejnené na  FCB stránke BBSK, kde nájdete viac detailov: 

            https://www.facebook.com/banskobystrickysamospravnykraj/posts/297346445866744

        • Ponuka pre maturantov
          • Ponuka pre maturantov

          • Na program sa môžete prihlásiť najneskôr do 5. apríla 2022 (definitívne sa prihlasovanie uzatvára o 16:00 hod) cez registračný formulár:

            https://forms.office.com/r/0TRjsngaAu .

            Program sa uskutoční v Innolabb-e, ktorý sa nachádza na Lazovnej 5 v B. Bystrici, na druhom poschodí.

            Podujatie podporuje BBSK, Dobrý kraj, tvojspace, LINK CoWorking a UNIPOC UPJŠ.

        • Olympiáda podnikový hospodár
          • Olympiáda podnikový hospodár

          • Dnes sme realizovali školské kolo Olympiády podnikový hospodár, ktorú organizuje Ekonomická univerzita, Podnikovohospodárska fakulta v Košiciach. Veríme, že všetci riešitelia budú úspešní.

        • Olympijský kultúrny a vzdelávací program
          • Olympijský kultúrny a vzdelávací program

          • Olympijský kultúrny a vzdelávací program (OCEP) prebieha v školskom roku 2021/2022 a je exkluzívnym programom pre vybraných 50 škôl zo Slovenska.  Naša škola Obchodná akadémia je súčasťou OCEP a spolupracuje s partnerskou školu z Talianska. Spolupráca spočíva vo vzájomnej komunikácii a výmene informácií z rôznych oblastí, napr. geografie, histórie, kultúry, športu atď. Výsledky interakcie budú prezentovať zapojení žiaci našej školy z II. C počas EYOF 24. – 30. júla 2022 v Banskej Bystrici. EYOF je najväčšie multišportové podujatie pre európsku mládež, vzdeláva a motivuje mládež k športu a osvojovaniu si zdravého životného štýlu.

            Slovenské školy aj naša OA sú priebežne hodnotené na základe svojej aktivity a kreativity počas OCEP – interakcia so zahraničnou školou, účasť a úspešnosť vo výzvach, kvalita prezentácie počas EYOF 2022. Najlepšie hodnotená škola získa možnosť navštíviť Olympijské múzeum a sídlo MOV v Lausanne.

            A práve téma jednej z prebiehajúcich výziev je: Čo znamená pre vás fair play? Ako je vnímané fair play očami našich žiakov si môžete pozrieť v natočenom videu.

        • Tretiaci boli opäť aktívni!
          • Tretiaci boli opäť aktívni!

          • 28.02.2022 sa zapojili študenti tretieho ročníka do projektu organizovaného Štatistickým úradov SR. Cieľom je podpora zvýšenia štatistickej gramotnosti.

            Žiaci si prezreli niekoľko prezentácií venovaných histórii a významu štatistiky, základným pojmom štatistiky, kľúčovým štatistickým ukazovateľom, vyhľadávaniu údajov v databázach a Európskemu štatistickému systému.

            Výsledkom práce bolo absolvovanie „ Testu pre študentov a hodnotiaceho dotazníka“.

            Spätnú väzbu s výsledkami dostaneme v apríli. Veríme, že zúčastnení rozšírili svoje obzory a neurobili hanbu sebe, ani svojej škole.

        • Školské kolo SOČ 2021/2022
          • Školské kolo SOČ 2021/2022

          • Nasledujúce informácie nepotrebujú veľký komentár. Snáď len toľko, že sme radi, že sa SOČ-ka konala opäť prezenčne, že nás prišlo podporiť viacero učiteľov, že víťazi z 1. a 2. miesta nás budú reprezentovať v Krajskej prehliadke, a že sa už tešíme na nový ročník.

            Blahoželáme všetkým súťažiacim.

            👏 vysledky_SOC_skolske_kolo.pdf​​​​​​​

        • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY „MLADÝ ÚČTOVNÍK“
          • ŠKOLSKÉ KOLO OLYMPIÁDY „MLADÝ ÚČTOVNÍK“

          • Dňa 22. 02. 2022 sa uskutočnilo školské kolo olympiády „Mladý účtovník“, kde si zmerali svoje sily vo vedomostiach z účtovníctva a zručnostiach v ovládaní účtovného programu OMEGA – podvojné účtovníctvo žiaci 4. ročníkov.

            Na prvých troch miestach sa umiestnili:

            1. miesto Michaela MÁTHOVÁ, IV. C - 150 b
            2. miesto Zuzana KORPÁŠOVÁ, IV. A - 147 b
            3. miesto Adam GRAMATA, IV. C - 142 b

            Všetci traja žiaci postupujú do 1. online kola, ktoré sa uskutoční 25. 03. 2022.

             

            Víťazom školského kola srdečne blahoželáme a prajeme veľa úspechov v ďalšom kole súťaže!

        • Nový, akčný týždeň
          • Nový, akčný týždeň

          • Odštartovali sme nový týždeň, nazvime ho akčný. V pondelok, 21. 02. 2022, sa uskutoční Deň voliteľných predmetov a 14. Kontraktačný deň cvičných a študentských firiem, pokračujeme školským kolom 44. ročníka súťažnej prehliadky stredoškolskej odbornej činnosti, vyhodnotíme finančnú olympiádu, zrealizujeme školskú súťaž Mladý účtovník pre žiakov 4. ročníka, zapojíme sa do Olympiády podnikový hospodár a do 5. ročníka Medzinárodnej ekonomickej olympiády. Zaujímavý bude i projekt štatistickej gramotnosti, ktorý absolvujú všetci tretiaci, na hodinách SEK a MOF spúšťame prezentácie k finančnej a ekonomickej gramotnosti.

        • 5. ročník Medzinárodnej ekonomickej olympiády
          • 5. ročník Medzinárodnej ekonomickej olympiády

          • Opäť naši žiaci zabodovali a postúpili do Medzinárodnej ekonomickej olympiády organizovanou INESS. Až 60 % žiakov školy urobilo online test na viac ako 50 %, 42 % žiakov dosiahlo úspešnosť vyššiu ako 60 %. V krajskom kole nás budú reprezentovať zo IV. B triedy: P. Drengubiaková, D. M. Ľuptáková, L. Ráčková a K. Ridzoň, ktorí v školskom kole dosiahli najviac bodov.

            Držíme im palce!

        • 56. ročník súťaže SIP 2022 – krajské kolo
          • 56. ročník súťaže SIP 2022 – krajské kolo

          • Naši žiaci sa zúčastnili 56. ročníka súťaže SIP. Pre pandemickú situáciu sa aj tento rok súťaž zúžila len na disciplínu – písanie na počítači, čo sa zrealizovalo online v programe ZAV.

            Našu školu reprezentovali 4 žiaci:

             

            Kristián Ridzoň, IV. B  - 4. miesto, postupuje do celoslovenského kola

            Viktória Macková, II. B - 5. miesto

            Kristína Uhrinová, IV. B - 8. miesto

            Peter Balík, III. C - 11. miesto

             

            Súťažiacim blahoželáme.

        • ZAV Zvolen 2022 online – výsledky
          • ZAV Zvolen 2022 online – výsledky

          • Žiaci našej školy sa 9. februára 2022 zúčastnili súťaže „ZAV Zvolen 2022 online“odpis dvoch desaťminútových textov, ktoré boli hodnotené penalizáciou 50 a 100/chyba. Súťaže sa zúčastnilo 208 pretekárov z 21 slovenských škôl. Našu školu reprezentovali títo žiaci: Kristián Ridzoň, IV. B; Kristína Uhrinová, IV. B; Alžbeta Apfelová, III. B; Barbora Taračková, III. B; Peter Balík, III. C; Viktória Macková, II. B.

             

            Kristián Ridzoň pri odpise s penalizáciou 50, napísal 312 ČÚ/min a získal 19. miestoViktória Macková 26. miesto.

            V súťaži družstiev sme získali 9. miesto.

             

             „Rýchlym prstom“ blahoželáme.

        • Oznam
          • Oznam

          • Vážení rodičia, milí deviataci,

            radi by sme vás  pozvali na individuálnu prehliadku našej školy. Vzhľadom na súčasnú pandemickú situáciu nie je možné organizovať DEŇ OTVORENÝCH DVERÍ tradičným spôsobom.

            Veľmi radi vás prevedieme priestormi školy  a odpovieme na všetky vaše otázky. Stačí ak si zvolíte termín a čas od 8.00 do 14.00 h, sme tu pre vás od pondelka do piatku.

            Napíšete nám na oatajbb@gmail.com alebo zavoláte na telefónne číslo 048/423 07 00.


            Pri vstupe je nutné vyplniť oznámenie o bezpríznakovosti a dodržiavať platné hygienické opatrenia.

             

            Obchodná akadémia v Banskej Bystrici je tá správna voľba.

             

            Čakáme vás!

        • Oznam
          • Oznam

          • Stravovanie v školskej jedálni  začína 10.01.2022. Obedy  si môžete objednávať do nedele  09.01.2022 do 14.00 hod.

                                                                                    Dorotovičová Katarína
            Vedúca ŠJ

    • Kontakty

      • Obchodná akadémia Mareka Frauwirtha, Tajovského 25, 975 73 Banská Bystrica
      • +421 48 423 07 00 - sekretariát
      • Tajovského 25, 975 73 Banská Bystrica 975 73 Banská Bystrica Slovakia
    • Prihlásenie