• Udelenie čestného názvu
          • Udelenie čestného názvu

          • Naša škola dostala čestný názov

            Obchodná akadémia Mareka Frauwirtha

            Dňa 16. 11. 2022 sa v aule našej školy v prítomnosti predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, pána Jána Luntera; podpredsedu Banskobystrického samosprávneho kraja, pána Romana Malatinca; riaditeľky odboru školstva, pani Janky Slačkovej a iných vzácnych hostí konala slávnostná akadémia.

            Udalosti 17-teho novembra nám totiž pripomínajú boj českých študentov proti nacizmu a nemeckej okupácii v roku 1939. Do odvážneho boja proti zlu sa vtedy postavil aj žiak našej školy Marek Frauwirth. V tomto nerovnom boji položil svoj život.  

            Až nedávno, viac ako osemdesiat rokov po jeho smrti 17. novembra 1939, sme sa postupne začali zoznamovať s jeho inšpiratívnym životom. Aj vďaka kancelárii pána predsedu Banskobystrického samosprávneho kraja a jeho tímu, ktorí vyniesli na svetlo príbeh nie každodenný.

            Takto vznikla myšlienka požiadať o udelenie čestného názvu našej škole. Okrem pracovníkov kancelárie predsedu Banskobystrického kraja sa k návrhu pozitívne vyjadrili aj iné významné inštitúcie, napríklad Ústav pamäti národa či Post Bellum. Aj pani Alica Fruwaldová, ktorej životný príbeh si veľmi vážime.

            Odvtedy uplynulo niekoľko mesiacov a my sme sa začiatkom septembra tohto roku dozvedeli, že minister školstva podpísal návrh na udelenie čestného názvu

            OBCHODNÁ AKADÉMIA MAREKA FRAUWIRTHA.

            Dňa 16. 11. 2022 sme si tento čestný názov oficiálne prevzali.

            Len pred pár dňami, 28. 10. 2022, v deň štátneho sviatku Českej republiky, udelil český prezident Miloš Zeman Marekovi Frauwirthovi in memoriam štátne vyznamenanie – medailu Za zásluhy 1. stupňa.

            My sme si pamiatku Mareka Frauwirtha uctili pásmom slova a hudby, ktoré bolo venované jeho životu. Podieľali sa na ňom: Kristína Račeková, Emma Vantrubová, Matej Ivanič, Erik Šimek, Martin Agg, Tomáš Pomahač.

            „Kto umrie za slobodu, nikdy neumiera.“


            Marek_Frauwirth__zivotopis.pdf

        • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku
          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku

          • Školské kolo Olympiády v anglickom jazyku sa uskutočnilo 24.11.2022. Školského kola olympiády sa zúčastnilo 20 žiakov.

            Výsledky školského kola Olympiády v anglickom jazyku:

            Kategória 2A

            1.miesto: Aneta Záchelová II. A

            2.miesto: Michaela Auxtová I. A

            3.miesto:Laura Štefaniaková II. A

            Kategória 2B

            1.miesto: Terézia Lichvárová IV. C

            2.miesto:Bronislava Krajňáková III. A

            3.miesto: Ondrej Brzuľa IV. C

            Kategória 2C2

            Matej Lukas Howlett I. A
             

            Gratulujeme.

        • Záložka do knihy spája slovenské školy: Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto...
          • Záložka do knihy spája slovenské školy: Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto...

          • Aj tento rok sme sa zapojili do celoslovenského projektu Záložka do knihy spája slovenské školy: Najlepší fantasy príbeh podľa mňa vyzerá takto...

            Cieľom je vytvárať v triedach tvorivú a priateľskú atmosféru, ktorá podnecuje žiakov k čítaniu kníh, k diskusiám o prečítaných príbehoch a výtvarné stvárnenie literárneho motívu z prečítaného textu na záložke. Tento projekt tiež slúži k nadviazaniu spolupráce a takisto k poznávaniu histórie, kultúry či regionálnych zvykov partnerských škôl.

            Pridanou hodnotou uvedených projektov pre žiakov je potešenie z tejto činnosti, obohatenie o skúsenosť zo sústredenej práce a získanie pocitu hrdosti nad dobre odvedenou prácou. Žiaci sa  učia zodpovednosti, ako čestne splniť svoj záväzok voči neznámemu rovesníkovi z pridelenej partnerskej školy.

            Tento rok našou partnerskou školou bola Obchodná akadémia Nitra. Všetkým ďakujeme za krásne záložky.

            Mgr. Matejčíková

        • Súťaž iBobor
          • Súťaž iBobor

          • Dňa 8. novembra 2022 sa 10 žiakov tretích ročníkov (kategória Senior) a 10. novembra 2022 11 žiakov prvých a druhých ročníkov zúčastnilo medzinárodnej informatickej súťaže iBobor. Potešujúce je, že naši žiaci dosiahli výborný percentil, čo vyjadruje koľko percent súťažiacich malo menej alebo rovnako veľa bodov ako daný súťažiaci.

            Poradie_ziakov.pdf

            Všetkým súťažiacim ďakujeme za účasť.

        • Sárova Bystrica
          • Sárova Bystrica

          • Vo štvrtok 27. októbra 2022 sa v sále Stredoslovenského osvetového strediska Banská Bystrica uskutočnilo krajské kolo súťaže mladých moderátorov a redaktorov s názvom Sárova Bystrica, na ktorom mladí adepti moderátorského remesla predviedli svoj talent a predpoklady pre prácu v rozhlase, či televízii. Do veľmi vyrovnaného zápolenia zasiahli aj naši žiaci: Kristína Račeková z III. C, Emma Vantrubová z II. A a Filip Lašák z I. B triedy.

        • Olympiáda o Európskej únii
          • Olympiáda o Európskej únii

          • Dňa 24. 10. 2022 sa štyri súťažné tretiacke tímy zúčastnili elektronického kola Olympiády o Európskej únii. Je to vedomostná súťaž zameraná na prehlbovanie vedomostí študentov o Európskej únii, ktorú organizuje Univerzita sv. Cyrila a Metoda v Trnave.

            Záštitu nad podujatím tento rok prevzala predsedníčka Európskeho parlamentu Roberta Metsola a Ministerstvo školstva, vedy, výskumu a športu Slovenskej republiky.

            Za účasť ďakujeme P. Mistríkovi, J. Tomášovi, M. Vrábelovi z III. A a  J. Bubelínyovej, M. Chlpošovej, A. Jančíkovej, T. Orošovej, T. Beličkovi, D. Kepkovi, K. Kašperovi, P. Madelovi, D. Paľuchovi z III. C triedy.

        • Svet médií 2
          • Svet médií 2

          • Dňa 24. 10. 2022 sa žiaci 1. až 3. ročníka zúčastnili v aule našej školy audiovizuálnej prednášky pre žiakov stredných škôl s názvom Svet médií 2, ktorá nás preniesla do sveta kinematografie. Nazreli sme do histórie filmu od momentu, kedy sa v ňom sa už začal uplatňovať zvuk. Zistili sme, že reklamná tvorba sa zameriava aj na boj proti drogám, násiliu a alkoholu, ale aj to, aké nápadité a kreatívne je prepojenie sveta hudby a vizuálneho obsahu.

            V spleti zaujímavých a laikom bežne nedostupných informácií sa žiakom v 90-minútovej prednáške pomohol zorientovať fundovaný odborník, známy filmový kritik Peter Konečný.  

            Audiovizuálna prednáška je súčasťou vzdelávacieho cyklu Svet médií (1, 2, 3, 4) a pomáha študentom nadobudnúť znalosti v oblasti mediálnej gramotnosti. 

      • Kontakty

        • Obchodná akadémia Mareka Frauwirtha, Tajovského 25, 975 73 Banská Bystrica
        • +421 48 423 07 00 - sekretariát
        • Tajovského 25, 975 73 Banská Bystrica 975 73 Banská Bystrica Slovakia
      • Prihlásenie